Norway

Mehl ble grillet i Stortinget om sin bruk av Tiktok

– Jeg ser i ettertid at jeg burde vært åpen om at jeg hadde Tiktok på en ugradert tjenestetelefon, sier justisminister Emilie Enger Mehl.

Emilie Enger Mehl i Stortinget onsdag.

Justisminister Emilie Enger Mehl var onsdag kalt inn på teppet i Stortinget for å svare på en rekke spørsmål. De handlet om hennes bruk av den kinesiske appen Tiktok på en tjenestetelefon. I tillegg handlet de om hvorvidt hun har svart åpent og sant på en rekke spørsmål fra Stortinget om bruken.

Frp og Høyre har i lang tid spurt Mehl om dette fra Stortinget. Dagbladet har skrevet en rekke saker om temaet.

I forrige uke innrømmet Mehl overfor TV 2 at hun i en periode i fjor hadde appen på en tjenestetelefon.

Da hadde hun i lang tid hevdet at sikkerhetshensyn gjorde at hun ikke kunne svare konkret «ja» eller «nei» på spørsmål fra stortingsrepresentanter om dette. Men nå kunne hun altså svare pressen om det samme.

Det var på forhånd levert inn tre spørsmål til Mehl fra Stortinget.

Leder av justiskomiteen, Frps Per-Willy Amundsen lurte på om Mehl mener at hennes bruk av Tiktok på tjenestetelefon er i henhold til rådene fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) om mobilbruk.

– NSMs råd er generelle og gjelder alle apper. Hver bruker må gjøre sine vurderinger. Jeg mener at jeg har fulgt de rådene hele tiden, sa Mehl i Stortinget onsdag.

Hun fortalte der at hun har gjort en rekke vurderinger for å hindre at informasjon kommer på avveie.

– Jeg må forholde meg til de rådene som blir gitt fra våre tjenester og mitt departement, sa Mehl.

– Det har skapt usikkerhet, og det er jeg lei for

Fra samme parti ble Mehl spurt om hun mener at hun har overholdt sin informasjonsplikt til Stortinget når hun ikke har svart konkret på de gjentatte spørsmålene.

Da tok Mehl selvkritikk.

– Jeg ser i ettertid at jeg burde vært åpen om at jeg hadde Tiktok på en ugradert tjenestetelefon, sa Mehl.

Hun sa samtidig at hun er forsiktig med å dele informasjon om sikkerhetsrutiner.

– Siden jeg først fikk spørsmål om min bruk av Tiktok, telefon og digitale enheter, har jeg vært opptatt av å svare så åpent jeg kan og det jeg mener er klokt, sa Mehl.

Nå innrømmer hun at det var dumt.

– Jeg har vært for varsom. Det har skapt mer usikkerhet, og det er jeg lei meg for, sa Mehl.

Sveinung Stensland fra Høyre viste til at Mehl i lang tid har sagt at hun ikke kan svare konkret på spørsmålene av sikkerhetshensyn. Til sist valgte hun likevel å svare TV 2. Stensland spurte om hvordan Stortinget skal stole på statsråden neste gang hun velger ikke å svare på spørsmål og begrunner det med sikkerhetshensyn.

Til dette sa Mehl at hun selvsagt vil svare på alle spørsmål fra Stortinget i fremtiden, så åpent som hun kan.

Les også

Hvorfor er det så mye bråk rundt Emilie Enger Mehl og Tiktok?

Tiktok er omstridt

Tiktok er eid av det kinesiske selskapet ByteDance. Når man bruker appen samler den inn data fra de som bruker den. Noen eksperter mener dataene kan havne hos etterretningstjenesten i Beijing.

Mehl har nylig sagt at det ikke finnes råd som er spesielt rettet mot Tiktok. Men Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har gitt et sett med generelle råd om mobilbruk i tjeneste.

Statsminister Jonas Gahr Støre sier han har tillit til at Mehl har fulgt rådene hun har fått fra departementet om sikkerhet.

Solberg-regjeringen anbefalte i sin tid sine medlemmer å ikke ha Tiktok på sin tjenestetelefon.

I forrige uke klinket Høyre-leder Erna Solberg til og sa at Mehl har ført Stortinget bak lyset. Hun begrunner det med at Mehl nå går bort fra begrunnelsen om sikkerhetshensyn og likevel svarer på spørsmålet.


Source link

Related Articles

Back to top button